Kulagić: Grejna sezona će početi na vreme, bez redukcija temperature

SMEDEREVO, 5. oktobar 2022 – Početkom oktobra, sa nešto nižim temperaturama, naročito u jutarnjim i večernjim satima, razmišljamo o dolasku zime i, naravno, o grejanju. Sistem daljinskog grejanja, po tradiciji, uključuje se 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, koja traje do polovine aprila. Tim povodom, kao i svake godine, kada portal Podunavlje.info pokušava da dobije relevantne odgovore na ovu temu, sagovornik je Vladimir Kulagić, direktor u Javnom preduzeću Grejanje Smederevo.

Kada počinju tople probe, s obzirom na hladnije vreme u jutarnjim časovima?

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavod u narednih nedelju dana se očekuju više temperature, ali se mi svakako spremamo za početak grejne sezone i pre zvaničnog roka. Često se dešavalo da se tople probe spoje sa redovnom isporukom toplotne energije, pa je grejanje otpočinjalo i u prvoj dekadi oktobra.

U kakvom je stanju trenutno sistem daljinskog grejanja?   

Planirani remonti su završeni, u toku je dopuna sistema i provera instalacije, sledeće nedelje kreću funkcionalne zatim tople probe i 15. oktobra počinje zvanično nova grejna sezona.

Koliko će najnovija energetska kriza uticati na kvalitet daljinskog grejanja u Smederevu?

Energetska kriza skoro godinu dana utiče na svetsku ekonomiju, a od februara meseca svi problemi su se duplirali. To nije mimoišlo ni nas. Upravo su toplane najizloženije problemu sa visokim cenama energenata i eventualnim nestašicama.

Bez obzira na sve, grejna sezona će početi blagovremeno, bez ikakvih redukcija temperature, u skladu sa Odlukom o snabdevanju grada Smedereva toplotnom energijom.

Koje su trenutne zalihe mazuta i kakva je situacija sa cenom energenata?

U ovom trenutku zalihe mazuta iznose iznad 500 tona što je dovoljno za mesec i više dana rada ukoliko vremenski uslovi ne budu odskakali od proseka. Imamo potpisane ugovore sa dobavljačima i verujemo da će isporuka energenata da bude u skladu sa potrebama i bez ograničenja. Cena mazuta je u odnosu na prošlogodišnji oktobar mesec za 60 posto veća, električne energije za 65 odsto , a prirodni gas je za minimum 12 procenata skuplji.

Zahtev za korekciju cene grejanja upućen je osnivaču, šta korisnici mogu da očekuju ove godine?

Cene energenata su više za pomenute iznose, a cena usluge je u prethodnih 12 meseci povećana za 2,1 posto, što očigledno nije u srazmeri. Mi smo u skladu sa zakonskom obavezom, kao i sve toplane u Srbiji,  podneli do 1. septembra 2022. godine  zahtev osnivaču za korekciju cene. Takođe smo podneli i obrazložen zahtev za subvenciju. Očekujemo konačnu odluku lokalne samouprave koja može i odbiti zahtevanu korekciju ukoliko odluči da razliku u ceni nadomesti Preduzeću.

U nadležnosti JP Grejanje Smederevo je 11 kotlarnica na mazut i 3 na gas, dokle se stiglo sa planiranim konverzijama u naselju Miloje Đak i na Papazovcu?

Kotlarnica na Senjaku je u fazi pripreme za tehnički prijem i izdavanje upotrebne dozvole, a za pomenute kotlarnice u naselju Miloje Đak i na Papazovcu urađeno je idejno rešenje, u toku je izrada lokacijskih uslova, što je preduslov za izradu idejnog projekta.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!